/ hiukset

Tökötti, jota ilman minulla ei olisi pitkää tukkaa

Entisenä (ja vähän nykyisenäkin) Madonna-fanina olen omaksunut ajatuksen, että hiukset ovat päässä sitä varten, että niillä voi leikkiä.

Tämä henkilökohtainen, karvainen puuhamaani – ja puhun siis edelleen hiuksista – on ehtinyt olla platina- ja hunajablondi, beige, harmaa, pinkkiin siftaava harmaa, pastellipersikka, keski- ja tummanruskea, kuparin- ja violetinpunainen ja mustanruskea. Osa kokeiluista on ollut vähemmän onnistuneita, kuten vaikkapa tuo parikymppisenä testaamani mustanruskea, joka sai minut näyttämään paloittelusurmaajalta. Tai tätä mieltä ainakin veljeni oli. Niin sanottu ylioppilaslakkivärjäys (alta tumma, päältä vaalea tukka) on etenkin jälkikäteen ajateltuna katastrofaalinen veto. Noh, tuskin Madonnakaan muistelee kaikkia hiustyylejään lämmöllä.

Pituudetkin ovat vaihdelleet niskasta lyhyeksi kynitystä mallista aina rintojen alle valuvaan merenneitomittaan saakka. Rakkain hiustyylini on kuitenkin skarpilla otsatukalla ryhditetty napakka polkka. Ehkä mieluiten blondina. Tämän hiusmallin ainoa ongelma on, että se vaatii jatkuvaa värjäämistä ja leikkaamista. Ei ole mitään niin raivostuttavaa kuin ylikasvanut otsis ja jakausta reunustava tumma tyvikasvuraita.

Yritin lukuisia kertoja kasvattaa otsista pois, mutta hermot pettivät aina, kun otsatukka alkoi hipoa nenää. Sitten tulin raskaaksi. Ajatus äitiyslomasta, rahanmenosta ja kampaajakierteestä alkoi ahdistaa siinä määrin, että halusin tukan, joka näyttäisi hyvältä minimivaivalla.

Ihana-ihana luottokampaajani Jonna Kajander värjäsi hiuksiini tyvikasvulta näyttävän liukuvärjäyksen ja leikkasi otsiksen niin, että siitä kasvaisi vähitellen kasvoja kehystävä 70´s-henkinen pitkä otsatukka. Kaikki meni oikein hyvin siihen saakka, kunnes latvani alkoivat harottaa. Olen niin tottunut terveeseen polkkatukkaan, että kuivat ja sormien välissä rapisevat latvat häiritsivät koko ajan. Ostin rakennepaikkaavia hoitonaamioita ja lotrasin hiusöljyillä, mutta en ollu täysin tyytyväinen lopputulokseen. Ja näin siitäkin huolimatta, että hiuksista nipsaistiin pahimmat kaksihaaraiset säännöllisesti pois.

Lopulta anelin Jonnaa leikkaamaan hiukset takaisin polkkamittaan. Hän kuitenkin toppuutteli ja sanoi, että katuisin päätöstä pian ja että latvat ovat paremmassa kunnossa kuin kuvittelen niiden olevan. Yleensä Jonna lyö lisää löylyä, kun mietin uutta hiusmallia, mutta nyt meillä oli yhteinen äitiyslomasuunnitelma. Voi silti olla, että tämä elämää suurempi masterplan olisi kaatunut, jos en olisi sattumalta törmännyt KMS:n Moist Repair -linjan Anti-Breakage-suihkeeseen. Sen hinta – yli 20 euroa 100 millilitran pikku putelista – tuntui suolaiselta, mutta ostos to-del-la kannatti.

Spray nimittäin tekee niistä kaikkein kuivimmistakin latvoista jäntevät ja kiiltävät. Se myös vähentää hiusten katkeilua huomattavasti, ihan kuten nimi lupaa. Tuotetta suihkutetaan pyyhekuivaan tukkaan, joka kammataan läpi. Hiukset silottuvat ja saavat bonuksena lämpösuojan. Koostaan huolimatta puteli kestää käytössä pitkään: omaan kuontalooni riitää viitisen painallusta tai vähän reilu.

Nyt tukkani yltää jo mukavasti harteiden yli ja otsiskin leuan alle. Voin pitkästä aikaa tehdä nutturoita, lettejä ja rakastamiani näyttäviä, loivia kiharakampauksia. Kampaaja oli oikeassa: olisin taatusti katunut, jos olisin luovuttanut.

Olen vähitellen tajunnut sen, että hiuksia kasvatettaessa täytyy hyväksyä, että latvat eivät voi näyttää ihan samalta kuin lyhyessä tukassa. Hamppukasan kasvattamista en kannata, mutta pienoinen rispaantuminen on lähes väistämätöntä, jos tukka ei ole paksua ja kiiltävää intialaista laatua. Tai jos hiuksia on värjätty, käherretty ja puleerattu kuten näitä omiani. On silti oikein mukavaa, että fleda näyttää parhaalta mahdolliselta – ainakin sillä välin, kun sisäinen Madonnani uinuu. Vähän nimittäin luulen, että äitiysloman päätyttyä hän herää ja marssii kampaamoon, leikkauttaa polkan, värjäyttää sen platinablondiksi, sanoo ”strike a pose” ja ottaa itsestään nolon peiliselfien.

Jos kiinnostuit, suihkeen voi shopauttaa vaikkapa Feelunique-verkkokaupasta.