/ meikit

Suuri sivellinspektaakkeli! Mukana meikkisiveltimien klassikot, parhaat uutuudet ja varoitus huoltovinkistä, jota moni tyrkyttää

"Jos pensselini häviäisivät, lopettaisin hommat!" Näin puuskahti kerran eräs kuvauskeikalla ollut meikkaaja, joka säikähti että hänen sivellinpussukkansa on hävinnyt matkalla studiolle.

Pussukka onneksi löytyi ja hommat jatkuivat. Tällainen kommentti saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta itse asiassa siinä on vissi perä. Jokainen meikkaaja – kuten Ia – tietää, että meikin teko ilman lempisuteja ei vaan onnistu samalla tavalla. Kärjistäen voisi sanoa, että lainasiveltimien käyttö on vähän kuin pesisi hampaita toisen hammasharjalla.

Eikä ajatus ole vieras amatöörillekään. Elinalla jää rajaukset tekemättä, jos Bobbi Brownin sivellin on hukassa. Sivellinpurnukassa on kyllä muutama varasivellin tyrkyllä kuten MACin kapoinen suti, mutta se ei vain toimi samalla tavalla kuin muotoillumpi Bobbi. Etenkin kissarajauksen teko on tuhoon tuomittu yritys. Tämä on varmasti maku- ja tottumiskysymys – riippuu käsialasta, millainen sivellin kenenkin käteen istuu.

Laadukkaaseen kosmetiikkaan ei ole mitään järkeä satsata, jos sivellinarsenaali on mitä sattuu. Jos pitäisi valita, niin mieluummin sitä tekee kompromissin meikkien kuin siveltimien kanssa. Pahin mahdollinen viritys on surkealaatuinen, harottava sivellin, joka on pesty viimeksi puoli vuotta sitten. Saa olla melkoinen oman elämänsä Pat McGrath, että meikin onnistumaan moisella virityksellä.

Pese, mutta älä liikaa

Vuosi(kymment)en aikana kerätyissä sivellinarsenaalissa on kiinni aika paljon rahaa, joten pensseleistä kannattaa pitää hyvää huolta. Laadukkaat siveltimet kestävät oikein huollettuna niin kauan kuin suti pysyy kädessä. Aina jankutetaan, että pese pese, mutta: älä pese liian usein tai vahvalla aineella. Etenkin puuterimaisten värien kanssa käytetyt siveltimet voi vain pyyhkäistä käytön jälkeen froteepyyhkeeseen, mutta voidemaisiin käytetyt kannattaa putsata vähän useammin.

Ennen pensseleissä oli selkeä jako aitoon ja synteettseen karvaan. Eron myös huomasi ihan näppituntumalla. Oikea karva oli pehmeää ja joustavaa, kun taas synteettisissä oli hieman muovimainen tuntu. Kehitystä on tapahtunut huimasti, ja nykyään useimmat synteettiset sudit ovatkin luonnonkarvaa imitoivia. Ne ovat niin hämmästyttävästi aidon karvan oloisia, että niitä voidaan myydä vaikkapa nimikkeellä "synteettinen ponin karva" jne. Synteettinen karva kestää käytössä kulumatta kauemmin kuin aito, mutta lämmittääpä mieltä sekin, että eläimet saavat pitää oman karvansa.

Listasimme tähän uusia ja vanhoja sivellinlemppareitamme.

Uudet suosikit

Hinta ei päätä huimaa, mutta laatu sen sijaan kyllä! Sarjaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Esimerkiksi näillä viistoon leikatuilla silmämeikkisiveltimillä luomivärin levitys käy älyttömän helposti. Synteettinen karva on pehmeää, mutta tarpeeksi napakkaa, jolloin harjakset eivät lennätä väriä ympäriinsä. Pienempää pensseliä suositellaan jopa glittevärien levitykseen – yleensähän kimalteiden kanssa toimivat parhaiten vaahtomuovisiveltimet. Real Techniques -sarjan Instapop Eye Duo -silmämeikkisivellinsetti, 14,90 €. Siveltimet ovat vegaanisia.

Pyöristetty meikkivoidesivellin ei jätä raitoja ja tiheästi niputeut harjakset häivyttävät meikkivoiteen tehokkaasti. Samasta syystä pensseli ei ime meikkiä sisäänsä, jolloin lopputuloksesta saa halutessaan henkäyksen kevyen. Tällä onnistuu myös tuhdimpien ja jopa kiinteiden voidepohjien sekä voidemaisten poskipunien levitys nätisti. NYXin Can't Stop Won'T Stop Foundation Brush -meikkivoidesivellin, 22,90 €. Vegaaninen.

Mainitsemisen arvoisia nämäkin!

Meikkaaja Mervi Markkanen vinkkasi Ialle näistä löydöistä, ja kuulemma useampikin ammattilainen on napannut sudit mukaan ruokakauppareissulla. Puuterisiveltimen nailonharjakset liukuvat niin pehmeästi iholla, että usein meikattava huokailee ihastuksesta. Poskipunasiveltimen pakkauksessa mainitaan, että vinoleikattu muoto on passeli poskipunan levittämiseen, Ian käteen ja makuun se on turhan nafti. Korostusvärin levittämiseen sekä meikin korjailuun ja puuterointiin suti on kuitenkin ihan täydellinen. Pirkka Puuterisivellin, 4,50 € ja Poskipunasivellin, 3,90 €. Siveltimet ovat vegaaniset.

Kahta en vaihda...

Ian suosikit:

Tämän Trish McEvoyn siveltimen ostin jostain reissusta 90-luvun alussa. Muistan, että se oli ensimmäisiä näkemiäni tasapäisiä poskipunapensseleitä. Nykyään käytän sitä myös meikkivoiteen levittämiseen – siihen maailman aikaan meikkivoide laitettiin vain ja ainoastaan sienellä tai sormilla. Lähes 30 vuotta pensseli on pysynyt meikkipakissa mukana ja on edelleen täysin käyttökelpoinen. Juuri tätä samaista sutia ei Trishin sivellinvaikoimasta enää löydy, mutta muita tsekkaamisen arvoisia kyllä. Tarjolla on sekä synteettisiä että "cruelty-free"-luonnonkarvasiveltimiä.

Pensseleiden pesu on meikkaajan ammatissa ärsyttävin homma. Tämä silikonilätkä nopeuttaa ja helpottaa puuhaa huomattavasti! Sen kun laittaa veden juoksemaan hanasta, dippaa sudin saippuaan ja pyörittelee sivellintä kevyesti alustan päällä. Sivellin vaahtoutuu ja huuhtoutuu alta aikayksikön. Läpyskän pienimmät nystyrät ovat omiaan tiheille sekä pienet pensseleille, isommat taas esimerkiksi meikkivoide- ja poskipunasiveltimille. Ja huom! Alustan avulla myös meikkisienet (Beautyblenderien lisäksi ihan ne tavalliset kolmiosienet) puhdistuvat niin helposti ja täydellisesti, ettei uusia sieniä ole tarvinnut enää pitkiin aikoihin hankkia. Beautyblenderin keep.it.clean -puhdistusalusta, 19,90 €.

Elinan suosikit:

Bobbi Brownin rajaussivellin on parasta, mitä geelimäisten rajausvärien ystävälle voi käteen sattua. Kärki on muotoiltu niin nerokkaasti, että sudilla saa tehtyä sekä näyttävää, paksumpaa viivaa että ohuen ohutta jälkeä. Suosittelen pesemään siveltimen jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä geeliväli kovettuu siveltimeen. Se lyhentää hieman käyttöikää, mutta kovettuneella sudilla on vaan ihan mahdotonta meikata. Bobbi Brownin Ultra Fine -rajaussivellin, 27,50 €.

Tykkään myös ihan hirveästi Ecotools-sarjasta, jonka siveltimet ovat edulliseen hintaansa nähden todella laadukkaita. Niitä näyttää löytyvän myös ammattilaisten pakeista, kuten vaikkapa Ialta. Omasta sivellinarsenaalistanikin valtaosa on Ecotoolseja.Tämä luomivärisivellin sopii mainiosti nopean, yhden värin arkisilmämeikin loihtimiseen. Ecotoolsin luomivärisivellin, 7,90 €.

NYXin sivellin ja Beautyblenderin puhdistusalusta saatu.

Pääkuva iStock.

Lue lisää:

Onko vaahto seuraava öljy? Uusi buumi jyllää nyt kosmetiikkahyllyillä

Skippaa intialainen päähieronta ja satsaa monitoimituotteisiin - tässä kauneustärppimme matkalle

Totaalihurahdus! Tämä laite käänsi 30 vuoden ihonhoitorutiinit päälaelleen