/ Nostalgia

Saippuaa naamaan, sylkeä finneihin, hampaat irti – tässä kaikkien aikojen parhaat ja kauheimmat vanhan kansan kauneusniksit

Isoäidin kätköistä löytynyt Lux-palasaippualaatikko innoitti käymään läpi vanhoja kauneudenhoitokikkoja. Osa niistä toimii tänänäkin päivänä, osa taas, hmmm... Tutustu vinkkeihin ja päätä itse!

PALASAIPPUA KAUNISTAA KASVOT
👎🏻 Ei ikinä!
"Yhdeksän filmitähteä kymmenestä käyttää Lux-saippuaa." Tämä 1950-luvun mainoslause on niin suunnattoman hellyttävä, että melkein tekisi mieli kokeilla. Taitaa kuitenkin olla niin, että entisajan filmitähtien iho oli hieman parkkiintuneempaa laatua kuin meikäläisten öljyputsareihin ja kasvomaitoihin tottunut hipiä... (Ihan erityisen parkkiintunut taisi kyllä olla mainosmiesten omatunto.) Perinteinen palasaippua on kasvoille kammotus, sillä se kuivattaa ihoa liuottamalla sen omaa suojakerrosta. Saippuan pH-arvo voi olla rutkasti emäksisempi kuin ihon luontainen pH. Nykyaikaiset kasvosaippuat ovat asia erikseen: niiden koostumus on lempeä ja hoitava.

Tämä vuosikymmeniä vanha saippuapalanen tuoksuu yhä freesiltä. Filmitähden tuoksua emme tästä aisti, mutta raikkaan fiiliksen yhtä kaikki.

SATA HARJANVETOA PÄIVÄSSÄ TEKEE HIUKSILLE IHMEITÄ
👍🏻👎🏻 Ehkä.
Tämä oli Elinan äidin suosikkivinkki: hän kuulemma harjasi nuorena tukkaansa pää alaspäin sata vetoa joka päivä, ja niin kuului tehneen moni muukin. Sehän pitää toki kutinsa, että harjaaminen elvyttää päänahan verenkiertoa. Samalla hiuksista tulee kiiltävät, kun päänahan tali liukuu tukkaa sukiessa latvoihin saakka. Sata vetoa on silti vahvasti liioiteltu määrä: kaikki mekaaninen hankaaminen kuluttaa hiuksia, ja etenkin kemiallisesti käsiteltyjen hiusten kanssa kannattaa olla varovainen.

SYLKI PARANTAA FINNIT
👎🏻 Ei ikinä! Tai ehkä sittenkin...
Tämä vinkki on peräisin ystävän mummolta. Kokonaisuudessaan finnienhoitoohje kuuluu niin, että iho pyyhitään iltaisin etikalla ja aamulla näppylän päälle töpötetään sylkeä ennen hampaidenpesua. Oh my! Jos meiltä kysytään, hygieenisyys on epäpuhtaan ihon hoidossa ihan A ja O. Etikka toki desinfioi, mutta noin muuten tuntuu melko eksoottiselta ajatukselta siirtää pesemättömästä suusta kauhottuja bakteereita tulehtuneelle iholle.
MUTTA, MUTTA.
Jos kysytään lääkäriltä, kuten kysyttiin tässä YLEn sivuilta löytyvässä jutussa, niin mummon niksissä voi olla perää. Syljessä kuuluu olevan "tiosyanaatteja ja lysotsyymientsyymejä, jotka tappavat bakteereja, ja hiivasieniä tappavaa histatiinia. Kyllä (sylkeä) kannattaa kokeilla, ainakin se on ilmaista ja vaaratonta." Tämä selvä! Nyt on ehkä uskottava myös Ian äitiä, joka neuvoi laittamaan sylkeä hyttysenpuremiin. Pysymme silti kannassamme, sillä ajatus sylkihoidosta on liikaa tällaisille hienohelmoille. Ystävän mummon kolmas finnivinkki on kuitenkin ihana. Hän nimittäin suositteli piirtämään näppylän päälle kauneuspilkun, jos se ei etikka-sylki-hoidosta huolimatta rauhoittunut. Tästä Pari sanaa kauneudesta tykkää!

KASVOVETEEN DIPATTU KASVOPAPERI VIRKISTÄÄ IHON
👍🏻 Oi kyllä!
1940-luvulta peräisin oleva Jokaisen naisen kirja (Kustannusosakeyhtiö Kivi, 1946) neuvoo näin: "Silloin tällöin voi kuivalle iholle antaa iltapuhdistuksen jälkeen jonkin virkistävän naamion tai kasvoveteen kastettu kasvopaperi levitetään iholle 8–10 minuutiksi." No hittolainen, tämähän on nykyisten hitti-kuitupaperinaamioiden ensimmäinen versio! Jos kasvovesi on omalle ihotyypille sopiva, siitä saa taatusti kaikki tehot irti tällä konstilla. Kaiken lisäksi tee-se-itse-naamio on halvempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin nykyaikaiset kuitupaperinaamiot – niin ihania kuin ne ovatkin.

Jokaisen naisen kirja opastaa myös kaksoisleuan hoidossa.

KESAKOT VAALENEVAT VETYPEROKSIDILLA
👎🏻 Ei ikinä!
Äsken mainittu Jokaisen naisen kirja antaa myös melko raffeja vinkkejä. Pisamia se kehottaa vaalentamaan näin: "Vetysuperoksidi (nykyisin vetyperoksidi) 3 %:isena vaalentaa, ja sen teho kasvaa, jos siihen tiputtaa muutaman pisaran ammoniakkia tai salmiakkispriitä. Tavalliseen yövoiteeseen tai cold creamiin voi myös tätä vetysuperoksidia sekoittaa." No huh-huh. Luojan kiitos pisamat ovat nykyään niin muodikkaita, että niitä jopa feikataan – kuten me tässä postauksessa teimme.

PURUHAMPAIDEN POISTAMINEN TUO POSKIPÄÄT ESIIN
👎🏻 Ei ikinä!
Tämän toki toivoisi olevan vitsi, mutta... Kuulemma moiseen käsittämättömyyteen lähtivät mukaan ainakin näyttelijälegendat Marlene Dietrich ja Joan Crawford. Jollet usko, tsekkaa vaikkapa tämä Crawfordista otettu kuva. Ja osattiin sitä Suomessakin: menneinä vuosikymmeninä rippilasta saatettiin muistaa antamalla hänelle lahjaksi tekohampaat. Mikäs sen mukavampaa kuin lähteä juhlien jälkeen revityttämään hampaita irti. Ideana toki oli se, että kun omat purukalusto poistetaan, ei tarvitse käydä paikkauttamassa hampaita. Ja tekohampaat tietysti näyttivät kauniilta, jos omat naskalit eivät olleet ihan priimakunnossa. Lienee silti sanomattakin selvää, että tätä lahjaa harva kiitti niin sanotusti pidemmässä juoksussa.

RISIINIÖLY KASVATTAA RIPSIÄ
👍🏻 Oi kyllä!
Tämä vanha konsti unohtui jonnekin piiiitkäksi aikaa, kunnes luomubuumin myötä se löydettiin uudelleen. Ei tarvita kuin pikainen googlaus, niin johan löytyy hehkutusta ja suorastaan mykistäviä ennen ja jälkeen -kuvia, kuten tässä ja tässä. Vähän jopa nolottaa myöntää, että meille tuli yllätyksenä se, että risiiniöljy – näköjään – voi ihan oikeasti kasvattaa ripsiä ja kulmakarvoja. Olimme siinä käsityksessä, että öljy lähinnä ravitsee ja vahvistaa ripsiä tai korostaa niiden sävyä tekemällä karvoista kostean näköiset. Ystäväpiiristä löytyy monta risiiniöljyn nimeen vannovaa, joten tällä kertaa teemme poikkeuksen ja suosittelemme jotain ilman omakohtaista kokemusta. Ja kaikille kiinnostuneille vinkiksi: risiiniöljy on helppo levittää ripsiharjalla, rajaussiveltimellä tai vanupuikolla, kulmille puolestaan toimii vanulappu. Öljyä voi käyttää myös silmämeikin poistamiseen, jolloin ripset saavat öljyhoidon samalla kertaa. Tämä menee testiin NYT.

TUKAN VOI KUIVATA PÖLYNIMURILLA
👎🏻 Ei ikinä!
Usko tai älä, mutta tällainen huonolta läpältä kuulostava vinkki löytyi Joka naisen niksikirjasta (WSOY, 1951). Homman juju on toki vanhanajan pölynimureissa, jotka oli mahdollista saada myös puhaltamaan ilmaa. Mutta siti... Ajatus pölyltä lemahtavasti tukasta ei tunnu järin freesiltä ajatukselta, ei edes hätätapauksessa. Toisaaalta helppo se on täältä Dyson-föönien yltäkylläiseltä 2010-luvulta naureskella pula-ajan vinkeille.

Nämä kirjat ovat täydellistä iltalukemista. Jos saat jostain käsiisi, tutustu! Esimerkiksi Jokaisen naisen kirja sisältää tällaisia helmiä: "Naisen tehtävänä on myös ulkonaisen olemuksensa, kauneutensa vaaliminen ja säilyttäminen, sillä nainenhan kuuluu siihen sukupuoleen, jolle luonto on suonut kauneuden samassa tarkoituksessa kuin kukalle tuoksun ja kauniit värit." (Dipl. kosmetologi Helena Sinisalo.) Ettäs tiedätte!

Lue lisää:
Vältä huulirasvariippuvuus! Risiiniöljy ja salisyylihappo koukuttavat salakavalasti

Sampooton sampoo ja muut syksyn superuutuudet hiustenpesuun

Luulitko sinäkin, ettei ihoa voi kosteuttaa liikaa?