/ aurinko

Se menee meikistä ja on täysin tahmaton – puuterimainen aurinkosuoja on harvojen tuntema huipputuote

Se on nyt kesä ja kärpäset. Ja sen myötä aurinkovoiteen klähmäänä iho, joka menee melkein kärpäspaperista. Eikä tämä ole vitsi – ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun kesäisen pyörälenkin jälkeen sääristä on löytynyt jos jonkinmoista pikku öttiäistä.

Suojakerrointen käyttäminen on nykyään lähes kansalaisvelvollisuus, koska auringonoton aiheuttamat ihosyövät ovat lisääntyneet kovaa tahtia. Hieman hymyilyttää – ja hirvittää – kun muistelen 80-luvun aurinkovoidearsenaaliani suojakertoimilla 3,6 ja 9. Tapana oli, että vahvinta käytettiin alkukesästä ja miedointa sitten, kun alla oli kunnon pohjarusketus.

Enää ei tulisi mieleenkään käyttää muuta kuin kolmen- tai mieluiten viidenkympin suojaa. En kuitenkaan kerta kaikkiaan totu siihen, että nämä tuhdimmat voiteet ja suihkeet jättävät ihoon sietämättömän rasvaisen tunnun tai liukkaan kalvon. Ehkä olen poikkeuksellisen tahmakammoinen (lue vaikka yhteispostauksemme huulikiilloista), mutta en ole toistaiseksi löytänyt tarpeeksi hyvin imeytyvää voidetta. Ja kyllä, olen testannut monta, kevyeksi mainostettua laatua.

Tahmeus ei ole perinteisten aurinkosuojien ainoa pulma. Kyllä ottaa päähän, kun hikoilu ja paksut kreemit saavat naaman kukkimaan. Ja vielä silläkin uhalla, että homma menee narinan puolelle, on vielä pakko mainita erikseen tuoksu. En voi ymmärtää, miksi lähes jokainen voide on viimeistelty kunnon tujauksella ätläkkää kookosaromia.

Onneksi vaihtoehto löytyy! Testasin puuterimaista aurinkosuojaa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, ja nyt ollaan tilanteessa, ettei paluuta voiteisiin enää ole.

Jauhemainen suoja on monestakin syystä ihan loistovalinta:

SE ON KEVYTTÄ KUIN ILMA. Suoja ei tunnu sen kummoisemmalta, kuin että tupsuttelisi iholle irtopuuteria.

SUOJA ON TÄYDESSÄ ISKUSSA HETI. Puuterimainen suoja on mineraalipohjainen, joten sen vaikutus perustuu siihen, että mineraalihippuset heijastavat auringonsäteet pois iholta. Tästä syystä suojaa kutsutaan fysikaaliseksi. Samalla vaikutuskin alkaa heti. Perinteinen, kemiallinen aurinkovoide on täydessä terässä vasta puolen tunnin kuluttua laittamisesta.

LEVITTÄMINEN KÄY KÄDENKÄÄNTEESSÄ. Tämän vuoksi jauhesuoja on aivan ehdoton myös lapsiperheissä! Ei enää karkuun juoksevia tenavia – omani seisovat nykyään kiltisti jonossa odottamassa pehmeää tupsutusta.

SE MENEE MEIKISTÄ. Saatavilla on kahta laatua: värillistä ja väritöntä jauhetta. Sävytetty puuterisuoja toimii kevyenä meikkipohjana, väritön suoja taas ajaa irtopuuterin asian. Ja ihan kuten irtopuuteriakin, tätä voi lisäillä meikin päälle – toisin kuin voidetta, joka tärvää meikkipohjan takuuvarmasti. Puuterin voi kiinnittää ihoon sumuttamalla kasvoille vettä tai kosteussuihketta.

JAUHE EI KIEHU RANTAKASSISSA. Perinteistä aurinkovoidepurkkia ei parane jättää lojumaan koko päiväksi kuumuuteen, jos haluaa, että voide on käyttökelpoista myös loppukesästä. Puuterisuoja, sen sijaan, ei paljon helteistä hätkähdä.

SUOJAA JAKAUKSEN TAI KALJUN. Ja vieläpä täysin hiuksia tai päätä rasvoittamatta. Jakauksen paikka kärähtää helposti ja jokainen, joka on kerran kokenut sen, tietää miten kipeä (ja miten mieltä ylentävän näköinen) punaiseksi palanut hiuspohja on.

Enää tarvitsee ihmetellä vain sitä, miksi puuterisuojia ei ole tarjolla kuin muutama hassu purtilo! Ehkä se vain on niin, että perinteinen voide tuntuu tutulta ja turvalliselta vaihtoehdolta. Toinen syy saattaa olla puuterisuojien korkeahko hinta.

Tässä kuitenkin pari tärppiä:

Tästä ihanuudesta on saatavana kolme eri värivaihtoehtoa. Tänä kesänä päädyin kunnon hifistelyyn ja sekoitin kahdesta sävystä itselleni täydellisesti sopivan yhdistelmän. Jane Iredalen Powder-Me -aurinkosuoja, SPF 30, noin 70 €. Suoja on vedenkestävä ja tuoksuton.
Yritin metsästää tätä Lushin suojaa kokeiluun, mutta hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Powdered Sunshine, SPF 15, on myyjien mukaan niin hillitön myyntimenestys, että tuotteet viedään käsistä saman tien, kun uusi satsi saapuu kauppaan. Puuterissa on raikas limentuoksu. Hinta 14 €.
ILIAn Moondance, SPF 20, jättää iholle huomaamattoman, värittömän puuteripinnan. Tuote on tuoksuton. Hinta 34 €.
Kaikki tuotteet ovat vegaanisia.

Pääkuva: iStockphoto, tuotekuvat: valmistajat