/ ihonhoito

Probioottituotteet pelastivat karrelle kärähtäneen ihon - hittiraaka-aine tepsii moneen ihopulmaan. Katso kuvat!

Jumbokokoinen hiusten kiharrusrauta lipesi kiireessä käsistä pahemman kerran ja seurauksena oli leuan ja kaulan täplittänyt palovammakimara. Jos "onnettomuudesta" täytyy jotain positiivista löytää, niin tutustuinpa sen myötä probiootteja hyödyntävään kosmetiikkaan.

Olen polttanut käteni, rintakehäni ja otsani hiustenlaittopuuhissa lukuisia kertoja, mutta koskaan ei ole käynyt näin pahasti. Oli kova hoppu mökille juhannuksen viettoon, ja hävettää tunnustaa, että ensihoito kylmällä jäi sen vuoksi kokonaan välistä. Matka oli yhtä kärvistelyä (mietin kyllä muutamaan otteeseen auton pysäyttämistä ja kylmäkallen hakemista ruokien seasta takakontista). Perillä huomasin, että Bepanthenia ei ollutkaan lääkekaapissa ja iho alkoi jo ikävästi kiristää ja halkeilla.

Onneksi olin vienyt mökille "jokapaikan voiteeksi" BTB13 -sarjan Probiotic Balm -monitoimibalmin. Sitä siis. Vedetön voide tuntui jo levitettäessä muodostavan palovamman päälle mukavasti suojaavan kalvon. Yöksi vetelin voidetta reippaasti pintaan ja aamulla iho oli pehmentynyt sen verran, ettei kaulaan sattunut enää päätä kääntäessä.

Eipä heti tule mieleen, mihin BTB13 -sarjan Probiotic Balm -monitoimibalmia EI voisi ihonhoidossa käyttää: se rauhoittaa ärtyneen ihon, antaa suojaa kuivuutta vastaan, pehmittää huulet ja kynsinauhat, toimii hellivänä yövoiteena...Hinta 34 e. 

Mikä sattuma, että olin pakannut lomalle mukaan testattavaksi Flow Cosmeticsin Hyaluronihappo & probioottiseerumin! (Seerumi on muuten kehujen arvoinen: ihanan virkistävän tuoksuinen ja raikkaan kosteuttavan tuntuinen.) Niinpä otin tehostukseksi seeruminkin käyttöön. Levitin sitä kasvoille ja kaulalle kauttaaltaan ja viimeistelin palovammat balmilla.

Hyaluronihappo ja probiootit ovat sellainen superyhdistelmä, että ihon kuivuudelle, karheudelle ja muille pikkupulmille voi sanoa heipat lähes välittömästi. Flow Cosmeticsin Hyaluron & Probiotics -seerumi, 42 e.

Koska minulla tosiaan on kokemusta eri asteisista kiharrinpalovammoista, olin vaikuttunut, kuinka hämmästyttävän nopeasti iho alkoi parantua. Katso vaikka!

Tästä lähdettiin. Ihoa kuumotti ja se alkoi rupeutua ja halkeilla.

Viiden päivän päästä tilanne oli selvästi rauhoittunut. Kaulan iso läikkä oli pienentynyt ja leuan rupeutuma alkanut irtoilla.

Fritsuvaihe. Kun rupia ei enää ollut, kaula näytti erehdyttävästi "syödyltä". Ei kuitenkaan uskoisi, että tapahtuneesta oli vasta reilu viikko. 

Kaksi viikkoa ja läiskät olivat lähes tiessään. Kestää tietysti aikansa, ennen kuin hailakat jäljet häipyvät iholta, joten peite- ja aurinkovoide ovat käytössä vielä pitkään. Uskallan kuitenkin väittää, että tilanne ei olisi l-ä-h-e-l-l-e-k-ä-ä-n näin hyvä ilman probioottista tehokaksikkoa!

Ja siis mitkä probiootit...vai prebiootit?

Vaikka itse innostuin probioottituotteista vähän jälkijunassa, ei ihme, että ne ovat olleet kovaa huutoa kometiikkamarkkinoilla viime vuosina.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat ja ylläpitävät elimistön hyvää bakteerikantaa. Nämä hyödylliset, hyvät mikrobit suojelevat ihoa haitallisilta mikrobeilta tukemalla ihon luonnollista mikrobisuojaa eli ihon pinnalla olevia hyviä bakteereja. (Ihohan on ihmisen suurin elin ja siinä on oma bakteerikantansa kuten vaikkapa suolistossa.) Näin ollen ihon pinta vahvistuu ja sen puolustuskyky paranee, jolloin kuivuus, ärsytys, kutina, punoitus ja erilaiset ihotulehdukset - joihin palovammakin lukeutuu - vähenevät ja paranevat nopeammin. Koska probioottimikrobit auttavat ihoa uusiutumaan nopeammin, probiootit on tehokas lisä ihonhoitoon myös anti-age -mielessä.

Prebiootit taas ovat probioottien ravintoa, (hiilihydraatteja, kuten sokeriyhdisteitä) joita probiootit tarvitsevat toimiakseen. Prebiootteja lisätään tuotteisiin tehostamaan probioottien toimintaa ja lisäämään niiden määrää, jotta haitallisten bakteerien määrä vähenisi ja ihosta tulisi entistä vastustuskykyisempi.  

Kosmetiikassa käytetään joko eläviä tai elävistä probiooteista (maitohappobakteereista) johdettuja aineita. Myös kuolleet probiootit hoitavat hommansa, eli vahvistavat ihoa ja vievät tilaa huonoilta bakteereilta.

Jos probioottikosmetiikka kiinnostaa, tässä muutama kiinnostava ehdokas:

KASVOVESI. Esse on yksi probiottikosmetiikan edelläkävijöistä ja sarjalla on kokonainen linja probiootteja ja prebiootteja hyödyntäviä tuotteita (mm. meikkivoide!). Toner Plus -kasvovettä suihkitaan suojaamaan ja tasapainottamaan ihoa, 55,50 e.
NAAMIO. Kun tilanne vaatii tehotoimia, kokeile naamiota! Atopikin Balance Probioottinaamio auttaa tukemaan ihon puolustuskykyä, 19,90 €/5 x 2,5 g.

VOIDE. Korresin Greek Yoghurt -linja on kehitetty stressi-iholle, sillä kreikkalainen jogurtti sisältää tunnetusti reippaasti pre- ja probiootteja. Kuvan Rauhoittava probioottinen päivävoide, 35 e.

Pääkuvan tuotteet on saatu.

Flow Cosmetics, Esse ja Atopik ovat vegaanisia.

Lue lisää:

Seerumi on ihonhoidon ihmeidentekijä! Testissä tehoboosterit eri tarpeisiin

Seitsemän syytä, miksi kaappini pursuaa kasvosuihkeita

Minuutti auringossa, ikuisuus naamalla? Pigmenttilaikkujen poistaminen on työlästä ja kallista, muttei mahdotonta