/ iho

Minuutti auringossa, ikuisuus naamalla?Pigmenttilaikkujen poistaminen on työlästä ja kallista, muttei mahdotonta

Lämpimät onnittelut teille kaikille, jotka olette säästynet yhdeltä raivostuttavimmista iho-ongelmista eli pigmenttilaikuilta. Niiden välttäminen on todella vaikeaa, koska läiskiä aiheuttavat niin monet asiat: auringon UV-säteet, hormonaaliset muutokset, ikääntyminen, jotkut lääkkeet ja kuulemma jopa ilmansaasteet. Great.

Olemme päivitelleet yhdessä laikkujamme lukemattomia kertoja – ihan kuin se mitään auttaisi – mutta vertaistuki lämmittää toki mieltä. Koska ongelmamme ovat hieman eri sorttia, ajattelimme kirjoittaa niistä omat vuodatuksemme. Ja tässä ne tulevat:

IAN MURHEENKRYYNI: DEKOLTEE

"On suoranainen ihme, että pärstäni on näinkin tasaisen värinen vielä viisikymppisenä. Olen tehnyt kaikki mahdolliset synnit: viettänyt tuntikausia kasvosolariumin äärellä (kuka muistaa vielä alppilamput?), ottanut aurinkoa folion kanssa (tämä ei ole vitsi) ja maannut rannalla ilman suojakertoimia (lukemattomia tunteja).

Iho kasvoillani on paksua kuin norsunnahka, mutta valitettavasti dekolteen iho on ohuempaa, kuten se tuppaa kaikilla olemaan. Siitä, iän karttumisesta sekä edellämainituista tavoista johtuen rinnustani koristaa kämmenen kokoinen ruskea läikkä, joka tummuu vuosi vuodelta. Aiemmin se ei ole juurikaan häirinnyt, mutta nyt laikku on alkanut pikku hiljaa ärsyttää. Että kasvojen lisäksi pitää meikata vielä dekolteekin! Enkä haluaisi ajatella, että ratkaisu olisi tärkkikaulustyyli à la Karl Lagerfeld.

Laikkuongelmaani ei ole parantanut ainakaan se, että olen yrittänyt hoitaa sitä ehkä pahimmalla mahdollisella tavalla. Ihan viime aikoihin asti olen ollut siinä uskossa (kuten luultavasti suurin osa ihmisistä), että ihon kuoriminen häivyttää ja kirkastaa läiskiä. Ja mitä karheammilla rakeilla, sitä tehokkaammin. Auts! Pigmentoituminen on kuitenkin ihon puolustuskeino, ja jynssääminen voi kiihdyttää tummumista entisestään.

Niinpä päätin tänä syksynä ottaa lempeämmät keinot käyttöön. Siirsin kuorinnat kylppärin yläkaapista lavuaarin alakaapin jalkojenhoitolaariin. Kuorintojen tilalla hyllyillä seisoo nyt vaikuttava arsenaali vaalentavia seerumeita, heleyttäviä naamioita ja ´pigmenttikeräytymät räjäyttäviä´ täsmätuotteita. Ensimmäistä kertaa omassa ihonhoitohistoriassani."

Siinä se läntti nököttää nätisti keskellä dekolteeta.

ELINAN MURHEEKRYYNI: NAAMA

"Sain ensimmäisen lapseni 15 vuotta sitten, ja vasempaaan poskeeni ilmestyi silloin haalea, maitokahvin värinen läntti. Meni pari vuotta ennen kuin edes tajusin, mistä oli kyse.

En ole koskaan välittänyt itseni käristämisestä auringossa, mutta jälkikäteen hermittaa, etten käyttänyt suojakertoimia ahkerammin. Luulin kai, että suojakertoimia tarvitaan lähinnä rannalla. Vähänpä tiesin. En ole helposti rypistyvää sorttia, mutta pigmenttimuutoksia tulee senkin edestä.

Sittemmin laikun viereen tupsahti toinen ja kolmaskin, ja lopulta poskeani koristi läiskärypäs. Tulin 39-vuotiaana raskaaksi, ja siinä kävi kuten arvata saattaa... Läikät tummuivat ja niitä tuli lisää.

Opin peittämään tummentumat melko hyvin meikillä, mutta loppupäivästä läiskät murtautuivat aina esiin meikkikerroksen alta. Niiden pinta poikkeaa selvästä muusta ihosta, ja tuntuu, että ne suorastaan hylkivät meikkiä.

Vaikka olin havahtunut jo vuosia aiemmin suojakertoimien tärkeyteen (käytän sk-viiskymppistä myös talvella), laikut tummuvat helposti. Olen yrittänyt hoitaa niitä jos jonkinlaisilla vaalentavilla seerumeilla ja voiteilla, mutta melko vaatimattomalla menestyksellä. Vuosi sitten menetin hermoni ja marssin Ihoakatemiaan – sain sinne sopivasti lahjakortin nelikymppisteni kunniaksi.

Ihotautilääkäri Marge Uibu totesi, että ei näitä pois saa, mutta vaalaeammaksi kyllä. Se ei vaan käynyt ihan tuosta vaan: kävin alkuun neljässä kirkastavassa happokuorinnassa viikoin välein. Happo vaikutti iholla pari minuuttia kerrallaan, eikä tuntunut pientä kipristelyä kummemmalta.

Kaiken huipuksi naamani näytti neljännen kerran jälkeen täsmälleen samalta kuin aina ennenkin. Tarkoitus oli kuulemma valmistella ihoani valoimpulssihoitoa varten, mutta fiilikseni oli melko epäuskoinen. Usko palautui, kun pääsimme vihdoin ns. tositoimiin. Istuin suojalasit päässä, kun Uibu kävi ns. kriittiset alueet läpi valosykäyksiä ampuvalla laitteella. Tuntuma oli sähköiskumainen ja epämiellyttävä – etenkin poskissa ja silmien lähellä, ei kuitenkaan mitenkään traumatisoiva.

Seuraavat päivät näytin siltä, että olisin kaatunut naama edellä asfalttiin. Laikut tummuivat lähes mustiksi, ja viikon parin sisällä väri rapisi pikku hiljaa pois. Ja kyllä, alta paljastui vaaleampi iho! Kävin myöhemmin uusintakäsittelyssä, ja lopputulos parani vielä hieman. Kokonaisuudessaan hoitoihin meni konsultaatio mukaan lukien toista tonnia.

Ikävää vain, että viime kesänä laikku tummenivat taas hieman, vaikka parhaani yritin... Varasinkin uuden laserointiajan alkutalveen. Fiksumpi ehkä luovuttaisi, minä en."

Tässä annos arkirealismia. Vaikutelma on tällä hetkellä epämääräisen kirjava, mutta laikut ovat nähneet tummempiakin päiviä.

Näin hehkeältä naama näytti valoimpulssihoidon jälkeen! Laikut tummenivat, kuivuivat ja rapisivat lopulta pois. Alta paljastui vaaleampi iho, mutta ikävä kyllä niin sanottu aihio on ja pysyy.

Miten tästä eteenpäin?

Kuten jo todettua, olemme kokeilleet vuosien varrella jos jonkinlaisia vaalentavia tuotteita, mutta toistaiseksi kokemukset eivät ole olleet mitenkään tajunnanräjäyttäviä. Parhaimmillaan nuo litkut ja linimentit kirkastavat ja heleyttävät ihoa hieman. Maksaläiskät ovat kuitenkin sitkeitä kuin perkeleet.

Olemme silti ikuisia optimisteja, ja tänä syksynä otamme avuksi tällaisen tehokolmikon. Mukaan kuuluu lempimerkkimme Lieracin kirkastava naamio, kotimaisen BTB13-sarjan "vaalentaja" ja Mossan anti-pigmentation-seerumi. Perästä kuuluu, miten kävi! Ensi tuntuma on positiivinen: naamio freesaa ihoa kivasti, BTB13 kihelmöi iholla lupaavasti ja Mossan seerumi on mukavan täyteläinen.

Näillä taistoon:

Leracin Lumilogie Even-Tone Brightening Mask -kirkastava naamio, 30 €. Tehoaa läiskiin kolmella tavalla: kuorii entsymaattisesti, vähentää melaniinin liikatuotantoa ja pigmenttimutoksia. Vaikuttavia aineita ovat mm. valkoinen tee, papaiini, hietamerinarsissi ja Heksyyli-R.

BTB13 Ultimate Whitener -vaalentaja pigmenttimuutoksiin, 42 €. Paikallisesti käytettävä geelin teho perustuu kojihappoon, joka vaalentaa tehokkaasti erilaisia hyperpigmentaatioita. Käytetään kolmen viikon kuureina. Vegaaninen.

Mossan Glow Cocktail Illumnationg Anti-Pigmentation Serum -seerumi, 14,20 €. Hedelmähappoja sisältävä kvitteni-uute ja kirkastava ruskolevä-uute estävät ja suojaavat hormonaalisten ja ulkoisten tekijöiden aiheuttamilta pigmenttimuutoksilta. Vegaaninen.

Lue lisää:

Kärsitkö pigmenttilaikuista? Hoida ihoa hellävaroen - unohda jopa pumpuli

Onko vaahto seuraava öljy? Uusi buumi jyllää nyt kosmetiikkahyyillä

Voiko yksi sävy oikeasti sopia kaikille? Testissä ihon sävyyn mukautuvat päivävoiteet