/ aurinko

Miami on aurinkohullujen paratiisi, jossa musta uikkari on vitsi – terveiset kaikkien aikojen löhölomalta!

Varasin siskoni, veljeni ja hänen vaimonsa kanssa matkan Miamiin silloin, kun taivaalta vihmoi vielä räntää. Kuvittelin mielessäni, miten käyskentelisin kevyesti päivettynenä kaftaanin helmat liehuen flamingojen keskellä ja tiirailisin pinkkejä art deco -taloja. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan.

Vaikka suunnitelmiin tuli pieniä muutoksia, Miami ei todellakaan tuottanut pettymystä: heti ensimmäisenä päivänä näin rullaluistimilla rantabulevardia kiitäviä ruskettuneita ihmisiä, ja aurinkoa ja lämpöä (tai siis kuumuutta – asteita parhaimmillaan/pahimmillaan +30) piisasi. Flamingoja ei kuitenkaan tullut vastaan.

Mutta mitä tulee art deco -kierroksiin, niin ööööö, pakko tunnustaa, että vietin päivittäin rantatuolissa aikaa normaalin työpäivän verran. Miamin nähtävyydet jäivät odottamaan seuraavaa kertaa, sillä liikuin koko reissun lähinnä hotellihuoneen, altaan ja rannan väliä. Ja kun allaspalvelu ruokineen ja juomineen toimi moitteetta, niin eipä sitä tarvinnut minnekään lähteä. Toisaalta on sanottava, että tällaista totaalista turre-löhölomaa olinkin vailla.

Mainitsin jo tuossa alussa haaveen "kevyestä päivetyksestä", sillä reissuni päämääränä ei todellakaan ollut pronssinhohtoisen kasarirusketuksen hankkiminen. Olen käristänyt nahkaani nuorempana useammankin ihmisen edestä. Siksi suojakertoimeni on tätä nykyä aina 50, ja piiloudun porotukselta aurinkovarjon alle. Se ei kuitenkaan käynyt noin vain.

Ensimmäisenä aamuna astelin hotellin altaalle kiireettömän aamiaisen jälkeen. Virhe! Seuraavina päivinä opin, että jos mielii saada hyvällä paikalla olevan aurinkotuolin, mestoilla on oltava seitsemältä aamulla. Se, että itsensä ruskettaminen olisi jotenkin epämuodikasta, ei ole kantautunut ainakaan Miamin South Beachille.

Toinen virhe oli kokomusta uimapuku. Erotuin joukosta sananmukaisesti kuin musta lammas. Lähes jokaisella oli päällä bikinit ja nekin mallia pakarat paljaana. Ja kun Miamissa oltiin, niin tietenkin kirkkaina neon- tai pastellinsävyisinä. Täytyy myöntää, että hyvältähän ne näyttivät ruskettunutta ihoa vasten. Ja voin kertoa, että kolmenkympin helteessä tumma kokouikkari ei ollut muutenkaan se fiksuin valinta...Ranta-asuissa siirryttiin luontevasti myös lounaalle Ocean Drivelle (veljeni naureskeli vaimonsa kanssa, kun olin aikeissa mennä vaihtamaan vaatteita hotellihuoneeseen - kokeneita Miamian kävijöitä kun ovat.)

Aurinkosuojan suhteen minulla on viidenkympin kertoimen lisäksi kaksi kriteeriä: tuoksuttomuus ja fysikaalisuus. Siksi olinkin todella iloinen, kun sain testiin Avènen (jonka fani olen muutenkin) mineraalipohjaiset ja hajusteettomat aurinkotuotteet.

Arvostan tuoksuttomuutta todella paljon, vaikka en nyrpistelekään nenääni, jos rannalla tai altaan reunalla makoillessa nenään tuulahtelee vieno kookoksen tai eksoottisten kukkien tuoksu. Luultavasti saisin kuitenkin migreenikohtauksen, jos vuoraisin itseni päästä varpaisiin voimakkaasti hajustetuilla voiteilla.

Fysikaalisia eli mineraalipohjaisia voiteita suosin siksi, että niiden suoja on valmis heti, kun sen on levittänyt iholle. Etenkin rantalomilla tämä on mielestäni tärkeää: kemiallisten suojien muodostuminen kun kestää puolisen tuntia – siinä ajassahan ehtii jo palaa!

Fysikaalisten teho ei myöskään kuulemma heikkene pakkauksessa niin nopeasti kuin kemiallisten, eli voiteet pysyvät pidempään käyttökelpoisena.

Aivan erityiset suosikkini Avènelta ovat juokseva emulsio ja sävytetty voide kasvoille. Jokainen fysikaalisia suojia käyttänyt tietää, että ne voivat pahimmassa tapauksessa olla tanakoita tahnoja, jotka eivät levity niin millään ja jättävät ihon vitivalkoiseksi.

Oli siis aika mukava yllätys, kun emulsio todella tuntui maitomaisen kevyeltä ja levittyi vaivatta. Iholle jäi hennon vaalea huntu, joka erottui lähes olemattomana häivähdyksenä. Emulsio ei siis ole 100-prosenttisen väritön, mutta siitä ja perinteisistä mineraalimöhnistä ei voi puhuakaan samana päivänä. Ehdottomasti miellyttävin fysikaalinen suoja, johon olen tähän mennessä törmännyt!

Näppärään pikkupulloon pakattu Avènen Very High Protection Fluid Mineral SPF 50 -aurinkosuojaemulsio kulkee kätevästi mukana eikä paina rantakassissa. Vaikka tuote on riittoisaa, sitä kannattaa varata viikon aurinkolomalle useampi puteli. Hinta 18,30 €.

Myös sävytetty, kasvoille tarkoitettu kiinteä aurinkosuojameikkivoide osoittautui ihan ässäksi. Sillä hoitui samalla kertaa niin ihon suojaus kuin tasoituskin. Se olikin sitten suojakertoimellisen huulipunan lisäksi ainoa meikki, mitä päivisin käytin. Olin pakannut mukaan vedenkestävän ripsivärin sekä rajauskynän, mutta silmämeikkiä ei tarvinnut edes ajatella, koska ilman aurinkolaseja ei yksinkertaisesti kyennyt olemaan.

Reissussa mukana ollut veljen vaimokin ihastui kasvoille tarkoitettuun kiinteään Avènen High Protection Compact SPF 50 -aurinkosuojaan niin, että lahjoitin sen loman lopuksi hänelle tulevaa Italian reissua varten. Hinta 27,50 €.

Kasvosuojan sävy Beige oli tarpeeksi vaalea ei-vielä-niin-ruskettuneelle iholleni. Pakkaukseen kuuluvalla sienellä (tai sormin) levitettävä voide on sen verran peittävää, että se piilotti rinnuksissa olevan nyrkin kokoisen pigmenttiläikän. Jos rehellisiä ollaan, niin pelkäsin palamistakin enemmän sitä, että rintamuksen pigmenttilaikku pamahtaa reissun aikana tummanruskeaksi. Varotoimenpiteenä levitin decolteelle ensin emulsiota ja taputtelin sen päälle reippaasti voidesuojaa.

No miten kävi? Iho ei kärvähtänyt, eikä mainittavammin edes punoittanut.

Vetelin viittäkymppiä pintaan ja painuin aurinkovarjon alle. Kuuma tuli sielläkin, kun lämpötila kohosi jo aamupäivästä kolmeenkymppiin. Vieressä ilman varjoa pötköttäneet reissukaverit kuvailivat oloaan muovailuvahamaiseksi. Hotellin altaaseen pulahtaminenkaan ei varsinaisesti virkistänyt, sillä vesi oli lämmintä kuin kylpyammeessa. Merivesi oli sentään vähän viileämpää, mutta hiekka kyllä kärvensi jalkapohjia, jos ei muistanut sujauttaa varvastossuja jalkaan.

Olin positiivisesti hämmästynyt siitä, että pigmenttiläikkä tummentui vain aivan aavistuksen. Tuotteet siis toimivat kuten pitääkin – ja vielä paremmin kuin uskoin. Harva olisi varmaan arvannut ainakaan ihonsävyn perusteella minun viettäneen lomani Miamissa.

Helsinki-Vantaalle laskeuduttaessa hymyilytti mieleen tullut muisto lukioaikaisen Espanjan-reissun jälkeen. Kaksi viikkoa itseäni grillattuani kentällä tuli vastaan koulukaveri joka kysyi, olenko tulossa vai menossa lomalle. Olin järkyttynyt ja loukkaantunut – eikö se muka näy, että tässä on otettu hulluna aurinkoa!? Nyt vastaava kommentti menisi melkein kehusta.

Vinkki! Jäillä täytetty cooleri pitää niin juomat kuin aurinkovoiteet helteellä viileinä.

Tuotteet on saatu.

Lue myös:

Silmänympäryksille, huulille, hiuksille...Nämä ovat kesän parhaat aurinkotuotteet!

Skippaa intialainen päähieronta ja satsaa monitoimituotteisiin - tässä kauneustärppimme matkalle

Maailman iisein pinnikruunu ja muut kesän ihanimmat pinnikampaukset