/ jalat

Kesä tuo hetken helpotuksen, kun kengän koko on 42 – tällainen on kanoottijalkaisen todellisuus

Meitä yhdistää monta asiaa, joista yksi on koon 42 jalka. Lohdullista tässä tilanteessa on toki se, että emme sentään syntyneet Song-dynastian jälkeiseen Kiinaan.

Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että kyseinen kengännumero on edelleen rajoite ja rasite aika hemmetin isolla ärrällä. Olemme kyllä lukeneet monta juttua siitä, miten kenkien valmistajat ovat heränneet isokenkäisen sukupolven syntyyn – mutta valitettavasti se ei juurikaan näy kauppojen hyllyillä.

Mikäli kokoa 42 jostain sattuu löytymään, usein tilanne on tämä:

1) KENKÄ ON YHTÄ LEVEÄ KUIN PITKÄ. Tai siltä se ainakin tuntuu. Valmistajilla ilmeisesti on ajatus, että jalan leveys kasvaa samaa tahtia pituuden kanssa. News flash, näin ei todellakaan ole. Koon 42 jalkaterä saattaa olla myös kapea.

2) TYYLITAJU VÄHENEE KENGÄNNUMERON KASVAESSA. Tästä voisi kirjoittaa romaani-trilogian. Isojalkaisten valikoima ei juurikaan päivity trendien myötä. Vuodesta toiseen tyypillisin tarjolla olevan malli on musta, umpinainen, sämpylän muotoinen, tilava ja tanttakorkoinen niin sanottu "mukavuuskenkä". Ilmeisesti monet valmistajat ja kenkämyyjät ajattelevat yhä, että naiset haluavat piilottaa suuret, nolot jalkansa mustiin kenkiin. No hei emme halua!!! Eihän ylipainoisillekaan enää tänä päivänä tyrkytetä kilot peittäviä poppanatelttoja, eikä sukkamekko ole enää xs-kokoisten yksinoikeus. Kuvaava esimerkki valikoimien karuudesta on, kun yksi 42-klubiin kuuluva ystävämme piipahti eräässä nimeltä mainitsemattomassa isojen kenkien erikoisliikkeessä. Hän silmäili hyllyt läpi ja kysäisi perään myyjältä, missä naisten kengät mahtavat olla. "Siinähän ne", vastasi myyjä ja osoitti hyllyllä olevia mustia limppuja. Tarvinneeko edes kertoa, että liikkeestä poistuminen kävi ääntä nopeammin.

3) RAHAA PALAA. Kun vaihtoehdot ovat vähissä, täytyy ottaa se, mitä löytyy. Kanoottipuolen jalkineet ovat tarjouksessa vain harvoin, ja alevalikoima aina erittäin suppea. Kauppojen kenkätilauksissa isoja kokoja tulee "normaalien kokojen" lisäksi vain muutama hassu pari, ja kivoimmat niistä ovat aina menneet ennen alennusmyyntejä.

Painajaismaisin vuodenaika ostaa isoa kokoa on kevät. Kun muut ihmiset pörräävät Helsingin Stockmannin kenkäosastolla ihailemassa värikkäitä uutuuksia, me joudumme kiikuttamaan jokaisen kengän myyjän luo ja kysymään, mahtaako omaa kokoa löytyä. Ja mitä ihanampi kenkä, sen varmemmin vastauksena on "voi että, ei valitettavasti". Kun näitä kokemuksia on kertynyt riittävästi, ei ostoksille viitsi mennä lainkaan.

Verkkokauppashoppailu on onneksi tehnyt lopun menneiden vuosien loputtomista kenkäkauppakierroksista, ja bigfoot-naisten pelastaja numero yksi on Zalando. Kun verkkokaupan hakukenttään naputtaa maagiset numerot 4 ja 2, taivas aukeaa! Zalandosta voi bongata niin monet korkokengät kokoa 42, että valitseminen on suorastaan vaikeaa. Ainoa ongelma verkkokauppashoppailussa on se, että hiilijalanjälkikin alkaa olla nelikakkonen, ellei isompi. Kun kenkiä ei saa sovittaa, niitä myös joutuu lähettämään laatikkokaupalla takaisin. Yhdet hölskyvät kantapäästä, toiset puristavat varpaista ja kolmansien sävy ei vastannutkaan kuvaa.

Onneksi nyt on kesä, tuo ihana vuodenaika, joka on isojalkaisen ihmisen parasta aikaa. Flip flopeissa tai avonaisissa sandaaleissa ei ole niin justiinsa, meneekö varvas millin reunan yli tai onko kantapää ihan kohdillaan. Sitten vain varpaankynsiin katseet keräävä sävy, kuten tämän kesän hitti vaaleankeltainen, ja tsadaa, jalkamurheet ovat hetkeksi tiessään! Toinen suuri ilahduttajamme on nykyinen lenkkaribuumi, jonka kunniaksi voisimme viettää hiljaisen hetken kerran kuussa. Enää ei haittaa sekään, jos naisten puolelta ei löydy sopivia tennareita. Pinkit lenkkarit voi nykyään hakea miesten puolelta, kiitos ennakkoluulottoman metroseksuaalimuodin.

Tässä vielä muutama verkkokauppatärppi isoa kokoa metsästäville:

Chiestore
Värikkäitä ja mielikuvituksella suunniteltuja kenkiä, joissa on loistava lesti. Jos siis haluat mukavat korkokengät kokoa 42, tämä on oikea mesta. Miinusta lähinnä hinnasta (yksi pari maksaa keskimäärin 300 euroa) ja siitä, ettei palautus käy yhtä näppärästi kuin vaikkapa Zalandossa. Kenkien pituudet ja leveydet vaihtelevat hieman.

Birkenstock
Emme ole bonganneet YHDESTÄKÄÄN suomalaisesta kivijalkakaupasta merkin upeimpia malleja koossa 42 tai 43. Täältä niitä saa tilattua, ja vieläpä kahdella eri lestillä! Elinan valinta on kapealestinen koko 43. Terveyssandaaleissa on tärkeää, että varpaat pysyvät korotetun reunan sisäpuolella.

Minna Parikka
Ihan joka poposta ei suurta kokoa löydy, mutta monesta silti. Parikan kengät istuvat parhaiten melko kapeajalkaiselle, ja koko 42 vastaa mielestämme ennemminkin kokoa 41,5. Esimerkiksi ihanat puputennarit ovat melko lyhyttä mallia.

Hunter
Jostain käsittämättömästä syystä edes Hunterin klassikko-kumisaappaita ei meinaa löytää kivijalkakaupoista reilun kokoisina. Täältä niitä saa, vaikkapa hopeisina.

Kuva iStock