/ ihonhoito

Vältä huulirasvariippuvuus! Risiiniöljy ja salisyylihappo koukuttavat salakavalasti

Olen kotoisin Oulusta, kaupungista, jossa huulirasva on talvisin pakollinen varuste. Muistan edelleen, miltä tuntuu, kun kostean hyinen puhuri kantautuu joko joelta tai mereltä tai molemmista yhtä aikaa. Siihen vielä rapsakka 20 asteen pakkanen, niin ei paljon naurata (ja kun sitten kumminkin nauraa – vaikkapa akuutille hypotermialle – suupielet ovat haljeta.)

Muistan myös kuorokaverin, joka levitti huulilleen maanisesti Blistexiä kymmenen minuutin välein. Ja muistan myös kävelylenkit naapurin tytön kanssa, joka tarjosi kiiviltä ja persikalta tuoksuvia Body Shopin huulivoiteitaan aina lenkin puolivälissä.

Rasvapurnukkaa ahkerasti aukonut tyttö taisi kärsiä klassisesta huulirasvariippuvuudesta. Silloin ollaan tilanteessa, jossa huulet tuntuvat kuivilta tämän tästä ja rasvaa on tarve levittää useita kertoja päivässä – ja tosiaan jopa useita kertoja tunnissa. Huulirasvat voivat aiheuttaa myös allergisia reaktioita ja saada huulet punoittamaan ja jopa hilseilemään.

Jos haluat pelata varman päälle ja hoitaa huuliasi mahdollisimman hellävaraisesti, skippaa näitä ainesosia sisältävät voiteet:

Mentoli/piparminttu
Se viilentää kuumottavia huulia kivasti, mutta valitettavasti hetken helpotuksella voi olla hintansa. Huulet saattavat pidemmän päälle ärtyä tai kuivua lisää ja lisää, kokemusta on... Toiset toki käyttävät minttuvoiteita ongelmitta, mutta itselleni ne ovat liian ärtsyjä, ja tiedän, etten ole ainoa laatuani. Mintun lisäksi rasvoissa käytetään viilentäjänä kamferia (camphor).

Salisyylihappo
Idea on toki hyvä. Salisyylihapon (salicylic acid, acidum salicylicum) tarkoitus on kuoria huulista tasaisemmat ja pehmeämmät. Ko. happo on kuitenkin melkos ärhäkkää tavaraa ohuelle ja herkälle iholle, ja pahimmillaan käy niin, että huulet ovat aina vaan huonommassa kunnossa ja vaativat jatkuvaa rasvausta. Paljon parempi vaihtoehto on käyttää mietoa voidetta ja tehdä huulille tarpeen vaatiessa sokerikuorinta. Sen voi tekaista itsekin esimerkiksi hunajasta, sokerista ja tilkasta oliivi- tai kookosöljyä.

Risiiniöly ja sen johdannaiset
Ikävä kyllä tämäkään ainesosa ei ole aivan ongelmaton, vaikka moni mieltää risiiniöljyn (castor seed oil, ricinus communis) hyvin turvalliseksi. Iho- ja allergialääkäreiden mukaan risiiniöljy ja sen johdannaiset voivat ärsyttää ja kuivattaa huulia sekä aiheuttaa rasvauskierteen. Näin ei toki käy kaikille, mutta jos huulesi tuntuvat muuttuvan aina vain kyltymättömimmiksi, tsekkaa käyttämäsi voiteen INCI- eli ainesosalista. Johdannaiset voivat löytyä esimerkiksi nimillä ricinoleic acid tai rinolate. Jostain syystä luulin aiemmin, että risiiniöljyä on etenkin halvoissa markettivoiteissa, mutta ehei. Esimerkiksi aiemmin käyttämäni ja törkykallis By Terryn ruusulta tuoksuva Baume de Rose -voide on risiiniöljypohjainen. Mutta niinpä on moni moni muukin huulivoide, mikä jaksaa hämmästyttää.

Kannattaa myös miettiä, onko huulille tarpeen tai järkevää levittää säilöntä- ja väriaineita, joita monet voiteet sisältävät. Käytännössä osa noista "herkuista" tulee päivän aikana syötyä parempiin suihin. Säilöntä- ja väriaineet voivat myös allergisoida. Suhtaudun hieman ristiriitaisin tuntein mineraaliöljyjä tai vaseliinia sisältäviin voiteisiin. Molemmat ovat olleet huonossa maineessa muun muassa siksi, että niitä valmistetaan öljyteollisuuden sivutuotteina. On väitetty, että mineraaliöljy tukkii ihohuokoset ja että vaseliini muodostaa huijaavan kalvon, eikä oikeasti kosteuta ollenkaan. Toisaalta taas kumpikaan näistä aineista ei allergisoi, ja niiden käytöstä on pitkä kokemus. Niiden ideana ei edes ole huulten kosteuttaminen, vaan tarkoitus on nimen omaan estää kosteuden haihtumista pois. Että mene ja tiedä! Olen yhtä kaikki huomannut nyrpistäväni nenääni etenkin mineraaliöljyille, naiivia tai ei.

Sitten jääkin jäljelle tuhannen taalan kysymys. Mitä voidetta huulille sitten voi/saa/kannattaa laittaa? Jos huulet eivät ole kuivat, on paras olla laittamatta yhtään mitään. Todella ärtyneelle tai rasvauskierteestä kärsivälle iholle lyhyt kortisonivoidekuuri ja rasvainen perusvoide on varmasti parempi vaihtoehto kuin mikään "ties mitä" sisältävä huulirasva.

Itselläni on taipumus koukuttua huulivoiteisiin, mutta talvisin en pärjää ilmankaan. Nykyään suosin tylsiä ja simppeleitä apteekin hoitovoiteita, kuten Bevitaa. Hyvän voiteen tunnusmerkki on mielestäni se, että levitys kerran pari päivässä riittää. Laitan rasvaa yleensä iltaisin, jolloin se ehtii vaikuttaa ja imeytyä yön aikana.

Olen käyttänyt myös äitiyspakkauksesta saamaani Mamilan-nännivoidetta (siinäpä vasta glamöröösi tuttavuus, mutta toimii loistavasti!) Voide on sataprosenttista lanoliinia eli villarasvaa, ja pakkaustekstin mukaan tuote sopii käytettäväksi myös huulirasvana. Villa-allergikoille lanoliini ei luonnollisesti käy.

Lanopisin Lemonaid lip treament for very dry lips, noin 10,50 €.

Toinen, vähän piristävämmässä muodossa oleva lanoliinisuosikkini on Lanolipsin sitruunaiselta tuoksuva voide, jonka löysin Tukholman Sephorasta. Kreemi tuo huulille vienon hohteen ja menee toisin sanoen kevyestä huulikiillosta. ("99 % natural + 1 % shimmer", kertoo pakkausteksti.) Se ei sisällä keinotekoisia väri- tai tuoksuainesosia, mineraaliöljyä (!), parabeeneja tai sulfaatteja. Mukana on hieman mehiläisvahaa, joten tuote ei ole vegaaninen. Lanolipsin voidevalikoima on muhkea, myös värillisiä vaihtoehtoja löytyy. Lämmin suositus! Tsekkaa valikoima vaikkapa Feelunique-verkkokaupasta.

Pääkuva: iStock