/ hampaat

Kannattiko hampaiden valkaisu? Katso ennen ja jälkeen -kuvat ja poimi ammattilaisen vinkit

Miten mahtaa käydä, kun cappuccinoaddikti on yli vuoden kotosalla perhevapailla? Noh... Sen ziljoona kahvikupillista myöhemmin hampaat näyttivät juuri siltä, miltä kuvitella saattaa. Lopulta ruskea hymy harmitti niin paljon, ettei auttanut kuin marssia hampaidenvalkaisuun. Ja näin siinä sitten kävi.

Sain lapsen reipas vuosi takaperin. Raskausaikana ja vauvan synnyttyä noudatin tunnollisesti neuvolan ohjeita ja siemailin vain kaksi kupillista kahvia päivässä. Jossain kohtaa tajusin, että suositus koski perus suodatinkahvia, jossa on enemmän kofeiinia kuin käyttämässäni pressokahvissa. Haa! Ei kun kuppi lisää. Kun vauva varttui ja imettäminen vastaavasti väheni, kasvatin päiväannosta kupposella. Ja toisella. Ja kolmannella. Lopulta hampaani näyttivät tältä:

Hei, olen Elina. Olen cappuccino-addikti. Jälkikäteen ajateltua ei voi kuin ihmetellä, miten annoin tilanteen mennä tähän pisteeseen.

Olen käynyt hampaiden valkaisussa viimeksi vuosia sitten, ja olen teettänyt myös valkaisulusikat eli muotit, joihin voi ostaa hammaslääkäriasemilta valkaisugeeliä. En kuitenkaan halunnut käyttää niitä nyt, sillä a) hampaissani oli jonkin verran poistamista vaativaa hammaskiveä ja b) käytän lusikoita mieluiten tehdyn valkaisun ylläpitoon, ja olen hieman skeptinen, miten se ylipäätään toimisi tässä tilanteessa.

Kunnon lusikkavalkaisu vaatii monen päivän rupeaman, ja lusikat suussa pitää olla aina useampi tunti putkeen. Ja se on melko tympää hommaa. Aine polttelee aina hieman ikeniä, vaikka sen yrittäisi truutata muotteihin miten huolellisesti tahansa. Niitä voisi käyttää myös öisin – ainakin teoriassa. Itse narskuttelen hampaitani ja nukun sen vuoksi iki-ihana purentakisko suussa. Ohuet, muoviset muotit olisivat meikäläisen käsittelyssä säpäleinä välitömästi. Eikä valkaisuaineen maku suussa tulisi varmaan unikaan.

Ehdin jo googlailla helsinkiläisten hammaslääkäriasemien hinnastoja, mutta sitten muistui mieleen, että olen menossa pian Ouluun. Ja siellä asuu myös rakas lapsuudenystäväni Anu Ojalehto, joka työskentelee suuhygienistinä Koulukadun Hymy -hammaslääkäriasemalla. Ajattelin kysäistä huvikseni, löytyisikö Anulta vapaita aikoja. Olin aikeissa mennä käsittelyyn ihan perus maksavana asiakkaana.

Jotenkin vaan tökkii semmoinen meininki, että oletetaan ystävän tekevän töitä ilmaisiksi, jos tämä sattuu olemaan vaikkapa kampaaja, valokuvaaja. "Hei jos otat vaikka sakset mukaan ja napsaiset parista kohtaa, kun tuut kerran kylään." Onkohan sellaista kampaajaa, joka ei olisi joskus kuullut tätä kysymystä? Kyseessä on kuitenkin toisen ihmisen työ, eikä ole asiallista olettaa, että toinen työskentelee huvikseen vapaa-ajallaan. Eri asia sitten, jos tarjoutuu itse tekemään ystävänpalveluksen ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaa.

Anu nyt sitten ehdotti, että tekisi valkaisun syntymäpäivälahjaksi – 41-vuotispäiväni olivat juuri tulollaan. Ja tästähän nyt ei voinut kuin ilahtua suunnattomasti, sillä mieluisampaa lahjaa en sillä erää olisi osannut edes toivoa.

Koulukadun Hymy on noin päivät pyörinyt hammaslääkäriasema, jonka uutuuttaan hohtavat tilat näin nyt ensimmäistä kertaa. Erityisesti mieltäni lämmitti ärhäkän pinkki tuoli, joka oli ihan kuin meikäläiselle luotu. Heti pötkölleen asetuttuani mieleeni muistui, että on ihan to-del-la outoa istua kita ammollaan ystävän edessä. Suu on yllättävän intiimi alue, ja mietin hädissäni, jäikö hampaiden väliin nyt kumminkin jotain ruokaa ja kuinka usein nyt olinkaan langannut viime aikoina hampaitani. Niin kun pitkän linjan tekijä nyt ei olisi kaikkea jo nähnyt.

Normaalisti valkaisu alkoitetaan hammaslääkärin tarkastuksella, sillä homma ei onnistu, jos suussa on esimerkiksi paikkausta vaativia reikiä tai tulehdus. Tässäpä muuten syy yksi syy, minkä takia valkaisuissa kannattaa käydän nimen omaan hammaslääkäriasemalla. Jos homman hoitaa esimerkiksi kosmetologi – kyllä, jotkut heistä tekevät valkaisuja – suun kunto jää tarkistamatta. Jokainen voi miettiä, mitä tapahtuu, jos valkaisuainetta levitetään reikiintyneen hampaan pintaan.

Nyt tarkastuksen saattoi kuitenkin skipata, sillä olin kuitenkin käynyt ihan vastikään hammaslääkärin pakeilla Helsingissä, ja piipahdan myös suuhygienistin käsittelyssä kahdesti vuodessa. Näin pääsimme suoraan seuraavaan vaiheeseen eli hammaskiven puhdistukseen. Alkajaisiksi Anu kysyi, haluanko pintapuudutteen. Oi kyllä! Teki mieli sanoa, että pistä saman tien tuplana, koska hammaskiven poisto on hommaa, joka riipii ihan ajatuksen tasollakin. Jännä sikäli, että kukaan ei ole tarjonnut tällaista mahdollisuutta aiemmin. Ultraäänen kirskuttelu ei nimittäin tuntunut yhtään niin ikävältä kuin yleensä, vaikka käsittely oli erittäin perusteellinen ja kesti kiillotuksineen puolisen tuntia.

Ikenet on suojattu ja ensimmäinen satsi valkaisuainetta vaikuttaa. Tätä kuvaa voisi katsella aina, kun tekee mieli kahvia tai lasillista punkkua.

Muistuipa siinä tuolissa pötkötellessäni mieleeni sekin, että valkaisu on ihan hemmetin hidasta hommaa. Ensin paikoilleen ujutetaan suun aukipitäjä. Sitten ikenet suojataan muovimaisella iensuoja-aineella, joka kovetetaan valolla. Seuraavaksi levitetään valkaisuaine 15–20 minuutiksi, jonka vaikutusta tehostetaan välillä valolla. Sitten aineet huuhdotaan hampailta ja levitetään uudet tökötit tilalle. Ja tämä kaikki kolmeen kertaan. Aika todella matelee siitäkin huolimatta, että tekijä on ystävä, jolla riittää juttua joka lähtöön.

Vaakatasossa vierähti lopulta vähän reilu kaksi tuntia. Tuntui todella helpottavalta, kun suun sai vihdoin sulkea. Viimeistelevänä silauksena Anu levitti ikeniin fluoripitoista "ienten kauneusvoidetta" (kyllä, KAIKKI on mahdollinen on nyt keksitty), joka ehkäisee vihlontaa ja auttaa kiillettä toipumaan.

Homma on loppusuoralla ja ero lähtötilanteeseen verrattuna melkoinen.

Sitten vaan peili käteen ja ihailemaan lopputulosta. Voin ihan koko sydämestäni sanoa, että se oli paljon, paljon parempi kuin olisin osannut odottaa. Hampaat hohtivat kirkkaan vaaleina ja mietin, että ovatko nämä marmoripinnat tosiaan meikäläisen. Anu tuumasi, että hampaiden sävy tasoittuu vielä ja muuttuu luonnollisemmaksi, mutta olin kyllä valtavan tyytyväinen ensivaikutelmaankin. Ensimmäisenä yönä hampaita vihloi tympeästi – ilmeisesti niistä paikoista, joista kiille on hieman kulunut – mutta pari Buranaa teki olosta siedettävän. Vihlonta oli tiessään jo seuraavana päivänä.

Nyt kuukauden kuluttua käsittelystä hampaat ovat edelleen raikkaan valkoiset ja sävy tasainen. Lopputulos pysyy yllä sitä pidempään, mitä paremmin suuhygieniasta pitää huolta. Lankaan hampaita säännöllisesti ja pesen niitä kaksi minuuttia kerrallaan hampaita hellävaraisesti valkaisevalla Opalescense-tahnalla.

Valmista!!!

MUISTA NÄMÄ, JOS KÄYT VALKAISUSSA!

  • Valkaisu ei onnistu kunnolla, jos suussa on hammaskiveä. "Se on vähän sama asia, kuin yrittäisi ottaa takki päällä aurinkoa", luonnehti Anu. Jos hammaskiveä on kertynyt paljon ja ikenet alkavat vuotaa poiston jälkeen, on mahdollista, että valkaisua ei voi tehdä samalta istumalta.

  • Käsittelyn jälkeen täytyy olla kaksi tuntia syömättä ja välttää kahden päivän ajan voimakkaasti värjääviä ruokia ja juomia, kuten punaviiniä, kurkumaa, lakritsaa ja marjoja. Varoaika johtuu siitä, että valkaisussa kiillettä hapetetaan, jotta lika ja kuona-aineet poistuisivat. Samalla hampaista poistuu nestettä, joka palautuu valtaosin seuraavan kahden tunnin aikana ja sen jälkeen vielä kahden vuorokauden ajan.

  • Jos haluat säilyttää valkean hymyn, vältä värjäävien ruokien runsasta nauttimista. Anun ohje tähän kuuluu näin: "Jos ruoka tai juoma tekee vaikeasti poistettavan tahran valkoiseen paitaan, se värjää yleensä myös hampaita." Vältä mustaa kahvia ja nauti kahvi mieluummin maidon kera. Muista myös hyvä suuhygienia ja hampaiden säännöllinen lankaus, sillä se estää hammasvälien kellertymistä.

  • Valkaisua ei suositella raskaana oleville ja imettäville.

Eipä ole hetkeen hymyilyttänyt näin paljon. Huom! Tässä mukissa on VETTÄ. Olen sittemmin vähentänyt kahvin kittaamisen 2–3 kupilliseen päivässä.

Valkaisupaketti Koulukadun hymy -hammaslääkäriasemalla 210 €. Hintaan sisältyy tarkastus, hammaskiven poisto ja valkaisu.

Kuvat: Anu Ojalehto

Lue lisää:
Pari sanaa täydellisyydestä – vuoden 2018 parhaat kosmetiikkatuotteet ovat tässä

Vältä huulirasvariippuvuus – risiiniöljy ja salisyylihappo koukuttavat salakavalasti

Saippuaa naamaa, sylkeä finneihin, hampaat irti – tässä kaikkien aikojen parhaat ja kauheimmat vanhan kansan kauneusniksit

Näitä kulmakarvoja kadun – mutta niin tekin kadutte omianne, rakkaat nykynuoret